Mini-congres: Aan de slag met de Leidse BeleidsDoorpakker!

Effectief beleid, krachtige uitvoering en succesvolle samenwerking

12 juni 2025 | Leiden | 10:00 – 15:00 uur

Voor gemeentelijke collega’s die – met wisselend succes – proberen de uitvoeringskracht en impact van hun organisaties te vergroten.

Van visie naar uitvoering: hoe pak jij door?

Beleid en uitvoering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden om ambities waar te maken. Toch zien we in de praktijk vaak dat beleid moeilijk uitvoerbaar blijkt en dat uitvoeringskennis niet structureel terugvloeit naar beleidsontwikkeling. Het gevolg: verlies aan effectiviteit, onnodige werkdruk en onderlinge frustratie. Herkenbaar?

Gemeente Leiden besloot door te pakken op het gat tussen uitvoering en beleid, en ontwikkelde in samenwerking met de VNG de Leidse BeleidsDoorpakker: een aanpak die helpt de kloof te overbruggen. Graag nodigen we je op 12 juni uit voor een inspirerende dag vol praktijkgerichte inzichten en waardevolle gesprekken.


https://academie71.nl/wp-content/uploads/2025/04/Save-the-date-minicongres-BeleidsDoorpakker.jpg

Programma


10.00 uur

Welkom en opening


10.25 uur

De basis op orde: Aanpak Leids Beleid

Zeno Thijsse, programmacoördinator Aanpak Leids Beleid van gemeente Leiden introduceert de Leidse Beleidscyclus om effectief, integraal en uitvoerbaar beleid te maken.  Je krijgt een inkijk het proces hoe de Aanpak ontwikkeld is, hoe het ingebed is in de organisatie en in de ontsluiting van beleid in ons beleidsdashboard. En het is nooit klaar: wat worden de volgende stappen?


10.55 uur

De Leidse BeleidsDoorpakker: verbinder van uitvoering en beleid

Sanne van Deursen, de Leidse BeleidsDoorpakker, pakt door op de Aanpak Leids Beleid in de weerbarstige praktijk. Want op papier klopt het, maar in de praktijk wordt vaak toch een gat ervaren tussen beleid en uitvoering. We bespreken welke elementen daar een rol bij spelen en wat je kan doen om daarmee aan de slag te gaan. We introduceren een praktische analysetool om dit ook voor je eigen organisatie te duiden. In de verdiepende workshops kan je hier direct ook zelf mee aan de slag.


11.45 uur

Workshop ronde 1

Tijd om door te pakken: we bieden parallel 4 verdiepende workshops aan in 2 rondes. In de workshops verdiepen we interactief op 4 onderwerpen. Je legt de verbinding naar je eigen organisatie en deelt zelf ook inzichten en successen / uitdagingen. Als deelnemer kies je 2 workshops – geef deze keuze aan op het inschrijfformulier.

Workshop 1: Verdieping van de basis – Aanpak Leids Beleid
Zeno Thijsse neemt je dieper mee in de Aanpak Leids Beleid: de fasering, de ondersteunende formats en de rollen en verantwoordelijkheden worden gedeeld. Ga er zelf eens mee aan de slag en ontdek wat werkt voor jullie gemeente. Ben je binnen je eigen organisatie bezig om het proces van beleidsontwikkeling expliciet neer te zetten? In deze workshop reiken we je onze bouwstenen aan, dus doe er je voordeel mee. En natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jullie aanpak!

Workshop 2: Zelf aan de slag met de analysetool Tussenruimte
In het ochtendprogramma hebben we de analysetool Tussenruimte geïntroduceerd om te kijken uit welke facetten het gat tussen beleid en uitvoering bestaat. In deze workshop ga je onder begeleiding van Sanne van Deursen deze tool toepassen op je eigen organisatie en kijk je welke interventies bij jullie nodig zijn om het gat te overbruggen. En welke succesvolle interventies passen jullie nu al toe? We leren graag ook van jou!

Workshop 3: Monitoring van beleid: de beleidstheorie in de praktijk
Iedereen wil effectief beleid. Monitoring is essentieel en vraagt al heel vroeg in beleidsontwikkeling om duidelijke keuzes: indicatoren, databronnen en meetmethoden. Maar wat ga je meten? Fleur Colen en Sofie van der Meer, adviseurs Datagedreven werken bij gemeente Leiden, hebben aan de hand van onze Omgevingsvisie gekeken naar hoe je dit goed doet met behulp van de beleidstheorie. Zij geven je praktische handvatten om hier zelf mee aan de slag te gaan en meer grip te krijgen op de effectiviteit van beleid.

Workshop 4: AI in beleid en uitvoering: mensgericht, concreet en direct toepasbaar
Hoe kan kunstmatige intelligentie helpen om beleid slimmer te maken en de uitvoering te versterken? En hoe doe je dat op een manier die begrijpelijk, verantwoord en breed toepasbaar is? In deze interactieve sessie neemt Mano Radema, strategisch adviseur en AI-trainer, je mee in de wereld van AI voor de publieke sector. Geen technische praat, maar een helder verhaal, met praktische voorbeelden en eerlijke inzichten.


12.30 uur

Lunch


13.15 uur

Anders kijken

Jeroen Niemans, Hiemstra & De Vries, raadslid RLI en evaluatiecommissie Omgevingswet, daagt je uit om anders te kijken. De Omgevingswet biedt momentum om het beleidshuis grondig op te ruimen en opnieuw vorm te geven. Daar komen mogelijk allerlei andere (nieuwe?) rollen bij kijken. Welke rollen dragen bij aan goed beleid maken en het huis op orde houden? Bestaan die rollen al?


13.30 uur

Workshop ronde 2


14.15 uur

Synthese: ontdek de Doorpakker in jezelf

Wat heeft deze dag je gebracht en hoe ga jij doorpakken in je eigen organisatie?


15.00 uur

Afsluiting met een drankje

Favorieten (0)